Przez starożytnych Greków i Rzymian uważana była za roślinę świętą.
Pietruszka jest ceniona nie tylko za niezwykły smak, ale również uważana
za witaminową bombę, panaceum na różnego rodzaju dolegliwości.

 

Tekst: Barbara Smorawińska

 

Wykorzystywana jest od niemal 2000 lat. Pochodzi z wybrzeży Morza Śródziemnego. Grecy i Rzymianie uważali, że daje siłę, dodaje odwagi i wzmacnia refleks, a nawet sprawia, że człowiek jest sprytny. Wykorzystywali ją również jako środek owadobójczy. Lecznicze działanie pietruszki docenili też Egipcjanie, którzy stosowali ją na schorzenia układu moczowego. Rosła dziko na wapiennych skałach, stąd jej łacińska nazwa Petroselinum crispum, pochodząca od słowa petra, czyli skała czy kamień). To roślina z rodziny selerowatych, która rośnie w niemal wszystkich regionach świata, w różnych warunkach klimatycznych – w Europie, Afryce, Australii, Ameryce, Azji. Uprawą pietruszki zajęli się Iberowie, Gallowie, Germanie i Słowianie. W średniowieczu hodowano ją w celach leczniczych i dekoracyjnych, dopiero z czasem zaczęto stosować ją powszechnie w kuchni. Jej zdrowotne właściwości rozpowszechnił ojciec Klimuszko, który zalecał codzienne spożywanie surowej pietruszki. Zawarta w natce pietruszki witamina A wspomaga wzrok, szczególnie o zmierzchu. Natka jest jednym z najbogatszych źródeł chlorofilu, wapnia, sodu, magnezu i żelaza, kwasu foliowego, antyoksydantów.

Zawiera więcej witaminy C niż cytryna. Aby wypełnić dzienne zapotrzebowanie, wystarczy jedna łyżka stołowa. Liście pietruszki wzmacniają odporność, więc dobrze dodawać ją do dań, szczególnie w okresach osłabienia organizmu (jesienią czy w okresie wiosennego przesilenia). Można ją stosować przy leczeniu dróg moczowych i kamicy nerkowej. Wspomaga pracę wątroby, reguluje cykl menstruacyjny, poprawia i reguluje trawienie. Usuwa nad-miar wody z organizmu, oczyszcza z toksyn, poprawia wygląd skóry, włosów i paznokci. Ponadto ma działanie przeciwnowotworowe i zapobiega anemii. Można wykorzystać ją jako środek na ugryzienia komarów i innych insektów. Wystarczy sokiem z roztartego w palcach liścia posmarować miejsce ukłute przez owada. Ponadto natka pietruszki odświeża oddech i maskuje nieprzyjemny zapach, np. czosnku. Nie do końca zbadane zostały jeszcze substancje chroniące przed wirusami, szczególnie grypy. Za niezwykłe walory smakowe pietruszki odpowiedzialne są olejki aromatyczne: mirstycyna i eugenol. Bez niej trudno wyobrazić sobie aromatyczny, domowy polski rosół, ale też spaghetti carbonara czy wykwintne dania z mulami i krewetkami. Ja uwielbiam posypywać nią świeży chleb z masłem i solą. |