Składniki:
200 g polędwicy wołowej
50 g salsefii
60 ml purée z zielonego groszku
20 g jabłka
60 ml sosu winnego
3 szt. ziemniaka truflowego

 

Przygotowanie:
Filet z wołowiny obsmażany z każdej strony ma patelni, aż do uzyskania chrupiącej skórki, na koniec lekko dopiekamy w piekarniku przez 6-8 minut, wyjmujemy i odstawiamy w ciepłe miejsce lub przykrywamy folią aluminiową, żeby mięso odpoczęło. W ten sposób mięso jest delikatniejsze.
Zielony groszek i cebulę pokrojoną w kostkę, przesmażamy na maśle klarowanym, dodajemy śmietanę, przykrywamy i na średnim ogniu gotujemy do miękkości. Następnie mielimy na jednolitą masę, przecieramy przez sito. Sos otrzymujemy przez odparowanie wina, do którego dodajmy demi glas i na koniec wkręcając powoli masło. Jabłko kroimy w drobną kostkę i dodajemy na koniec do gotowego sosu.

 

SOS WINNY:

Składniki:
400 ml wina czerwonego
100 g masła
200 ml demi glasu

 

PURÉE Z GROSZKU:

Składniki:
200 g zielonego groszku
15 g białej cebuli
100 ml śmietany 36%
40 ml masła klarowanego