Opera gotuje – Anna Netrebko

Przepis Anny Netrebko wkrótce pojawi się w publikacji The Opera Cooks (Opera gotuje) obok przepisów 70 innych gwiazd operowych, w tym Pavola Breslika, José Carrerasa, Jonasa Kaufmanna i Niny Stemme. Książkę wydaje austriacka Opera Rifko Verlag.

 

Faszerowane papryki z sosem pomidorowym

Porcja dla 5 osób

 

Składniki:
10 zielonych papryk
500g mieszanego mielonego mięsa
2 białe cebule
1 pęczek koperku, pietruszki i kolendry
3 marchewki
750g przecieru pomidorowego z puszki
3 pomidory
3 ząbki czosnku
1-2 łyżki cukru
sól, pieprz i przyprawy do smaku
kwaśna śmietana do smaku
200g ryżu

 

Przygotowanie:
Umyj paprykę, usuń pestki oraz białą błonę. Wlej wrzątek do papryki i zaparzaj przez 20 min. Na dużej patelni rozgrzej oliwę, drobno posiekaj cebulę i czosnek, i zrumień razem z mielonym mięsem.  Dodaj ryż ugotowany al dente. Pozwól mu dobrze się zaparzyć. Umyj zioła, drobno posiekaj i dodaj do mieszanki, zostawiając dwie łyżki do dekoracji. Marchewki pokrój w drobne paski i zagotuj w małym garnku z przecierem pomidorowym. Pokrój świeże pomidory na małe kawałki i dodaj do mieszanki. Dopraw cukrem, solą i pieprzem. Faszeruj papryki mieszanką ryżu i mięsa, i ułóż obok siebie na większej patelni. Polej sosem pomidorowym, przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 30-40 minut. Na talerzu ułóż faszerowaną paprykę, polej sosem pomidorowym i dopraw odrobiną kwaśnej śmietany i posiekanych ziół.

 

Stuffed Peppers with Tomato Sauce

Serves 5


Ingredients:
10 green peppers
500g mixed mince
2 white onions
1 bunch of dill, parsley and coriander
3 carrots
750g canned tomato purée
3 tomatoes
3 garlic cloves
1–2 tbsp sugar
salt, pepper, and spices to taste
sour cream to taste
200g rice


Preparation:
Wash the peppers, cut off their tops and scoop out the seeds and white membrane. Pour boiling water into the peppers and allow to infuse for 20 min. Heat oil in a large pan, finely chop the onions and garlic and brown them together with the mince. Mix in the rice, cooked al dente. Allow it to infuse well. Wash the herbs, finely chop them, and add them to the mixture, leaving just two tablespoons for decoration. Slice carrots in small strips and bring to simmer in a small pot with the tomato purée. Chop the fresh tomatoes into small pieces and add to the mixture. Season with sugar, salt, and pepper. Scoop the mince-rice mixture into the hollow peppers and place into a larger pan next to each other. Pour the tomato sauce over them, cover and simmer at low heat for another 30–40 minutes. Arrange the stuffed peppers on a plate, pour the tomato sauce over them and top off with a dash of sour cream and chopped herbs.

Anna Netrebko’s recipe will soon be featured in the forthcoming publication The Opera Cooks, alongside recipes from 70 fellow opera stars, including Pavol Breslik, José Carreras, Jonas Kaufmann and Nina Stemme. It will be published by Austria’s Opera Rifko Verlag.