Opera gotuje – Anita Rachvelishvili

Książkę kucharską Opera Gotuje II można znaleźć w wymienionych poniżej operach, na festiwalach, a także pod adresem: www.DieOperkocht.com / The cookbook Opera Cooks II is on sale at the following opera houses, festivals and online at: www.DieOperkocht.com

Vienna State Opera | Salzburg Festival | Bavarian State Opera | State Opera Unter den Linden, Berlin | Deutsche Oper Berlin | State Opera Hamburg | Semperoper Dresden | Opernhaus Baden-Baden | Royal Opera House Covent Garden | Opéra National de Paris | Opéra National de Bordeaux, Opéra de Monte-Carlo, Liceu Opera Barcelona, Teatro Real, Madrid, Teatro alla Scala, La Fenice | Fondazione Arena di Verona | Concertgebouw, Amsterdam | La Monnaie/De Munt, Brussels | Kungliga Operan, Stockholm | Zurich Opera | Grand Theatre de Genève | National Theatre Prague | Teatr Wielki, – Polish National Opera | Hungarian State Opera.

Chaczapuri – podpłomyki z gruzińskim serem
4-6 porcji

SKŁADNIKI:
300 g mąki
4 jajka
650 g sulguni (gruzińskiego sera solankowego)
lub 200 g fety i 450 g mozzarelli
100 g masła

SKŁADNIKI NA CIASTO:
350 g białej mąki
½ kostki drożdży (ok. 20 g)
300 ml mieszanki mleka z wodą
(150 ml mleka i 150 ml wody)
2 łyżki oleju
1 łyżeczka soli

PRZYGOTOWANIE:

W misce wymieszaj mąkę i sól. Dodaj pokruszone drożdże, mieszankę mleka i wody oraz olej i wymieszaj. Zagnieć miękkie, gładkie ciasto. Przykryj i odstaw ciasto na ok. godzinę, aż podwoi objętość. Zagnieć i rozwałkuj na owalny kształt. Zwiń brzegi, aby uformować „łódkę”. Wymieszaj 550 g sera, 1 żółtko i trochę mąki w misce. Ułóż masę na środku ciasta. Pokrój pozostały ser na kawałki grubości palca i rozłóż na cieście. Na koniec posmaruj zwinięte brzegi ciasta żółtkiem. Rozgrzej piekarnik do 190 stopni. Piecz podpłomyki z serem ok. 15-20 minut. Wyjmij chaczapuri z piekarnika, pozwól pozostałym dwóm jajkom ześlizgnąć się na środek podpłomyka z małymi kawałkami masła i podawaj.

Smacznego!

 

Khachapuri – Georgian cheese-filled flatbread
Serves 4-6

INGREDIENTS:
300 g flour
4 eggs
650 g sulguni (Georgian brined cheese),
or 200 g feta and 450 g mozzarella
100 g butter

INGREDIENTS:
500 g white flour
½ cube of yeast (approx. 20 g)
300 ml milk-water mixture
(150 ml milk and 150 ml water)
2 tbsp oil
1 tsp salt

PREPARATION:
Mix flour and salt in a bowl. Add crumbled yeast, milk-water mixture, oil and mix with a ladle. Knead to a soft, smooth dough. Cover and let the dough proof for approx. 1 hour, until it doubles in size. Knead the dough thoroughly and roll out into an oval shape. Roll in the edges to form a “boat”. Mix 550 g cheese, 1 egg yolk, and some flour in a bowl – place the mixture into the centre of the dough. Slice the remaining cheese into finger-thick pieces and distribute over the dough. Finally, brush the raised rim with egg yolk. Preheat oven to 190 degrees. Bake the cheese-filled flatbread for approx. 15 to 20 minutes. Remove khachapuri from the oven, let the remaining two eggs glide into the centre of the flatbread with small pieces of butter and serve.

Bon Appetit!