Opera gotuje – Aleksandra Kurzak

Książka kucharska Opera Gotuje II w sprzedaży na całym świecie od grudnia 2021 r. i można znaleźć w wymienionych poniżej operach, a także pod adresem: / The cookbook Opera Cooks II will be on sale from December 2021 at the following opera houses, festivals and online at: www.DieOperkocht.at

Vienna State Opera | Salzburg Festival | Bavarian State Opera | State Opera Unter den Linden, Berlin | Deutsche Oper Berlin | State Opera Hamburg | Semperoper Dresden | Opernhaus Baden-Baden | Royal Opera House Covent Garden | Opéra National de Paris | Opéra National de Bordeaux, Opéra de Monte-Carlo, Liceu Opera Barcelona, Teatro Real, Madrid, Teatro alla Scala, La Fenice | Fondazione Arena di Verona | Concertgebouw, Amsterdam | La Monnaie/De Munt, Brussels | Kungliga Operan, Stockholm | Zurich Opera | Grand Theatre de Genève | National Theatre Prague | Teatr Wielki, – Polish National Opera | Hungarian State Opera

Dalsze daty wydania książki zostaną ogłoszone wkrótce w następujących miejscach / Further dates for the book’s release will be announced soon at the following locations:
Metropolitan Opera, New York | Lyric Opera of Chicago | Washington National Opera | Los Angeles Opera | San Francisco Opera | Royal Opera House of Muscat | State Opera of South Australia, Adelaide | Opera Australia, Sydney | Opera House of the National Grand Theatre, Beijing |New National Theatre Tokyo.

 

Linguine all`amatriciana

Składniki:
1 duża cebula
3-4 ząbki czosnku
100 g wędzonego boczku
1 kg pomidorów
1 łyżka przypraw (oregano, bazylia, peperoncino)
tarty parmezan
400 g makaronu linguine
2 łyżki wrzątku z gotującego się makaronu
oliwa z oliwek

Przygotowanie:
Cebulę, czosnek i boczek pokroić na małe kawałki i podsmażyć na oliwie. Pomidory sparzyć, zdjąć skórkę, pokroić na małe kawałki i dodać do boczku. Doprawić do smaku i dusić pod przykryciem. Po 20 minutach zdjąć pokrywkę i odparować. Makaron ugotować al dente.
Do sosu dodać dwie łyżki wrzątku z gotującego się makaronu. Dodać ugotowany makaron
i wymieszać. Serwować posypane parmezanem.
Smacznego.

 

 

 

Linguine all`amatriciana


Ingredients:
1 large onion
3-4 cloves of garlic
100 g of smoked bacon
1 kg of tomatoes
1 tablespoon of spices (oregano, basil, peperoncino)
Grated parmesan
400 g of linguine pasta
2 tablespoons of boiling water from cooking pasta
Olive oil

Preparation:
Chop the onion, garlic and bacon into small pieces and fry in olive oil. Blanch the tomatoes, remove their skins and dice before adding to the bacon. Season to taste and simmer while covered. After 20 minutes, remove the lid and allow the sauce to reduce. Cook the pasta al dente. Add two table spoons of boiling pasta water to the sauce. Transfer the cooked pasta to the pan with the sauce and stir through. Sprinkle with parmesan before serving and enjoy!
Bon appétit!