Rioja to jeden z najbardziej rozpoznawanych regionów winiarskich w Hiszpanii położony w północno-wschodniej części kraju. Brzmi sympatycznie, ale rzeczywistość pod każdym względem jest tam skomplikowana.

 

Vitarán Crianza 2016
Szczep: tempranillo 100%

Winiarnia Castillo de Mendoza powstała w 1994 roku, kiedy rodzina Mendoza, plantatorzy winorośli od wielu pokoleń, postanowiła wznowić rodzinną tradycję i spełnić marzenie o produkcji własnych win. Bogactwem rodziny jest 30 hektarów winnic w San Vincente de la Sonosierra, prestiżowym regionie Rioja Alta. Castillo de Mendoza pozostaje niedużym przedsięwzięciem rodzinnym, skupiającym się na jakości, a nie wielkości produkcji. Wino dojrzewało przez 12 miesięcy w beczkach z dębu amerykańskiego i francuskiego. Głęboki, czerwony kolor z rudymi refleksami, w nosie aromaty jeżyn i śliwek, podkreślone nutami wanilii i cynamonu. Długie, czyste, aromatyczne z pikantnym akcentem na finiszu.

R. López de Heredia Cubillo Crianza 2010
Szczepy: tempranillo (65%), garnacha (25%), graciano i mazuelo (10%)

Jeśli można powiedzieć o jakimś producencie, że jest ikoną winiarskiego regionu, że bez niego trudno sobie ten region wyobrazić, to bez wątpienia takim producentem jest R. López de Heredia, rodzinna firma od 138 lat wytwarzająca wielkie wina w regionie Rioja. Gwarancję najlepszej jakości winogron dają doskonale położone winnice: Tondonia, Cubillo, Bosconia i Zaconia o łącznej powierzchni ponad 170 ha. Znakiem firmowym R. López de Heredia jest połączenie tradycji z rygorystycznymi normami jakościowymi. Po zakończeniu winifikacji wina crianza dojrzewają w beczkach z dębu amerykańskiego przez 3 lata. Ta pieczołowitość i cierpliwość odpłaca wyjątkowym charakterem ewolucji wina i powstających podczas dojrzewania estrów, dających jedne z najwspanialszych bukietów aromatycznych, jakie znaleźć możemy w winach. Żywa czerwona barwa z niuansami bursztynu. Feeria aromatów owocowych z niuansami balsamicznymi i delikatnymi nutami wanilii. W ustach wino bogate, dojrzałe, pełne powietrza i radości, z wyjątkowo aksamitnymi taninami. Wielka klasa i elegancja.

Baigorri Crianza 2016
Szczepy: tempranillo 90%, garnacha 5%, mazuelo 5%

Bodega Baigorri to młoda winnica w regionie Rioja Alavesa, reprezentująca nowe pokolenie winiarzy.Innowacyjność widać zarówno w zdecydowanie nowoczesnych w stylu winach, jak i w samej architekturze winiarni, podporządkowanej wymogom najnowszych technologii. Sześć kondygnacji ukrytych w górskim zboczu pozwala działać grawitacji i unikać stosowania pomp, filtrów i innych urządzeń.
Dzięki takiemu nowatorskiemu podejściu unika się nadmiernej interwencji podczas winifikacji. Prestiżowy miesięcznik winiarski Decanter przyznał tej winiarni tytuł Decanter Wine World Awards – Best Red Rioja. Po długiej maceracji, wino dojrzewało przez 14 miesięcy w beczkach z dębu amerykańskiego i francuskiego. Charakteryzuje się mocnymi aromatami owocowymi w połączeniu ze słodką wanilią z dojrzewania w nowych beczkach. Wyczuwalne nuty wiśni, jagód, czarnych porzeczek i ziół. Na podniebieniu dobra równowaga i gładkie taniny. |

 

Piotr Kamecki – jedna z najważniejszych postaci branży wina w Polsce, od lat pełni funkcję Prezydenta Stowarzyszenia Sommelierów Polskich. Jest twórcą Wine Taste by Kamecki, miejsca, w którym znaleźć można pełen wybór win i szampanów, z największą w Polsce kolekcją win z Bordeaux. Wine Taste to zarazem sklep, wine bar i showroom szkła Riedel, w którym organizowane są kameralne, indywidualne degustacje, kolacje i spotkania. Unikatową w Polsce formułą spotkań jest glass tasting – warsztaty ze szkłem Riedel.

 

Wine Taste by Kamecki,
Cosmopolitan ul. Twarda 4, Warszawa,
tel. +48 501 616 490,
e­-mail: biuro@wtaste.pl