Szymon Majewski podczas gotowania zawsze snuje absurdalne opowieści, sypie anegdotami jak Magda Gessler Kamisem. Karkołomnie improwizuje, zawsze skłonny do gier słownych. Twierdzi, że dobry żart podnosi temperaturę w palnikach, przyspiesza proces obróbki termicznej. Było jajko, musiała więc być i kura. Padały pytania i jednoczesne odpowiedzi typu: „Gdzie leczy się kura? W kuratorium” albo „Jaka przyprawa sprawi, że kogut stanie się mądrzejszy? Kurkuma”.

 

Tekst: Anna Pogłowa
Zdjęcia i stylizacja jedzenia: Radzikowska & Cyron

 

„Co wieża kontrolna mówi do kuraka, gdy ten ląduje w Szanghaju?
Kurtuazja.”

 

Stylizacja Szymona Majewskiego: Edward Mess
Makijaż i fryzura: Emi Noremberg
Scenografia i produkcja: Justyna Suwała
Koszula, Calvin Klein/Van Graaf; spodnie, własność bohatera; buty, Hugo by Hugo Boss
Kieliszki do jajek, własność fotografki i całej redakcji.
Dziękujemy firmie FISKARS za udostępnienie do sesji przyborów kuchennych.