Casa Italia to restauracja ze smakiem, dla tych, którzy cenią prawdziwą włoską kuchnię oraz autentyczny włoski styl.

 

Restauracja prowadzona jest przez rodowitego Włocha, który od najmłodszych lat podpatrywał kulinarne sekrety swojego dziadka, prowadzącego restaurację we Włoszech. Pizza, makarony, owoce morza, aromatyczne zupy i wspaniałe desery – jest tu wszystko dla amatora włoskiej kuchni. Miłośników włoskich trunków zachwyci starannie skomponowana karta win, sprowadzanych z Włoch od zaprzyjaźnionych winiarni, takich jak Giarola i Bernard. W Casa Italia możemy rozkoszować się m.in. wykwintnym Amarone, Prosecco i Moscato. Na miejscu możemy również nabyć i zabrać do domu wiele oryginalnych, włoskich produktów: makarony, oliwę, wina czy nawet lody. Lokal, znajdujący się w sercu Warszawy – w bliskim sąsiedztwie Starego Miasta – działa już od kilku lat i zdążył zaskarbić sobie uznanie koneserów kuchni włoskiej. W ostatni piątek miesiąca odbywa się impreza „Wieczór włoskich smaków”, podczas której, przy muzyce na żywo, serwowane są przysmaki kuchni włoskiej w formie bufetu „Jesz, ile chcesz”, w cenie 64 zł od osoby, w tym kieliszek wina! Restauracja organizuje również cateringi i przyjęcia okolicznościowe. |

Zupa z owoców morza, Casa Italia
Składniki:
4 łyżki oliwy extra vergine
2 ząbki czosnku
pęczek natki pietruszki
2 papryczki chili
4 pomidory + 100 ml soku pomidorowego
130 ml białego wytrawnego wina
750 ml wywaru rybnego
100 g vongole
100 g ośmiorniczek baby
100 g świeżych małży
100 g kalmarów baby
100 g krewetek
50 g mięsa z małży
2 marchewki
2 pietruszki
1 seler naciowy bagietk
Wykonanie:
Aby rozpocząć przygotowanie zupy rybnej, w większym rondlu rozgrzać oliwę, wsypać obrany i posiekany na cienkie plasterki czosnek, pokrojoną w cienkie plasterki czerwoną papryczkę chili i drobno posiekaną cebulę. Smażyć na małym ogniu do momentu zeszklenia, co chwilę mieszając. Dodać pokrojone w kostkę warzywa, marchew, seler naciowy i pietruszkę. Świeże pomidory czerwone sparzyć, obrać ze skórki, wydrążyć nasiona i pokroić w kosteczkę. Dorzucić do rondla i zwiększyć ogień. Gotować przez około 10 minut, mieszając, aby się nie przypaliło. Dodać posiekaną natkę pietruszki, wlać białe wino i gotować, aż wino odparuje alkohol, następnie wlać bulion rybny przygotowany wcześniej z głów i kręgosłupów rybnych, doprawić solą. Opłukane i wyczyszczone świeże małże, vongole, krewetki, ośmiornice baby, kalmary baby i mięso z muli dodać do gorącego wywaru warzywno-rybnego. Gotować przez około 6 minuty na średnim ogniu, w połowie gotowania delikatnie zamieszać (małże, które się nie otworzyły podczas gotowania, wyjąć i wyrzucić). Dodać resztę natki pietruszki, jeszcze raz doprawić w razie potrzeby. Zupę nalać do talerzy, dodać grzanki. Obok każdej porcji postawić talerz na muszle po małżach oraz miseczkę z zimną wodą i kawałkiem cytryny (do umycia palców po posiłku).

 

Restauracja – Winiarnia Casa Italia
ul. Świętojerska 5/7,
00-236 Warszawa
www.casa-italia.pl