Kolorowy i różnorodny Nowy Jork oferuje mnogość smaków i obrazów. Doskonałym remedium na nowojorski styl życia jest romans nowoczesnej koreańskiej kuchni z ponadczasowym, minimalistycznym, skandynawskim designem. By zaznać chwili wytchnienia i wyciszyć zmysły przenosimy się do kamienicy przy East 30th Street na Manhattanie, gdzie znajduje się nagrodzona gwiazdką Michelin restauracja Atomix.

 

Tekst: OKK
Zdjęcia: Diane Kang, Evan Sung, Heehyun Oh

 

Wnętrze restauracji serwującej koreańskie dania zachwyca nowoczesną minimalistyczną aranżacją, dzięki której lokal zdobył w 2019 roku nagrodę za najlepszą nową restaurację oraz najlepszy design. Projekt przestrzeni Atomix stworzyła pracownia Studio Writers, która zdecydowała się na duńskie meble BoConcept.

Odkrywając luksusowy minimalizm

W lokalu wita nas hostessa i prowadzi do strefy oczekiwania na stolik. Skandynawska marka BoConcept ma tu stałą rezerwację. Sofy Ottawa w szarozielonej tkaninie Velvet nadają wnętrzu luksusu. Po chwili spędzonej na aksamitnych meblach kierujemy się do restauracji, gdzie przy głównym stole rozsiadły się kultowe krzesła Ottawa – kolejny produkt firmy specjalizującej się w miejskiej elegancji, rodem z północy Europy.

Na niższym poziomie znajduje się 14-osobowa lada szefa kuchni. Przestrzeń urządzono tak, by podnieść walory menu degustacyjnego i stworzyć perspektywę, która celebruje wspólnotę. Bar wyposażono w stołek barowy BoConcept Adelaide, łączący wyprofilowane linie, wyrazisty charakter i niebywałą wygodę.

Koreańska kuchnia i duński design

Atomix zapewnia klientom na równi wyjątkowe wrażenia kulinarne i wizualne. Za wyrafinowanymi projektami mebli BoConcept, zastosowanymi w nowojorskiej restauracji, stoi projektant Karim Rashid. Jego fotele, krzesła i stołki barowe kreują luksusowe, a zarazem funkcjonalne i komfortowe, wnętrze dla gości lokalu. Doskonale komponują się z panującym we wnętrzu klimatem Zen, charakteryzującym się indywidualizmem i minimalizmem. Cechy te pozwalają na wyciszenie zmysłów i pełne rozkoszowanie się wyszukanym smakiem koreańskiej kuchni. Realizacja duńskiej marki i przyznana jej nagroda stanowią dowód, że z usług kontraktowych BoConcept korzysta coraz więcej restauracji, hoteli, rezydencji i biur. |