Wrocław to miasto stu mostów, tysiąca atrakcji i wielu prestiżowych nagród. Do listy tej doszło kolejne wyróżnienie w ramach międzynarodowego plebiscytu European Best Destinations dla najlepszej destynacji turystycznej w Europie w 2018 roku.

 

Gazowe latarnie, brukowane uliczki, liczne kościoły, najstarsze i najpiękniejsze dzielnice takie jak Ostrów Tumski, bliskość Odry i jej nabrzeża przyciągają turystów z całego świata. Absolutny „must have” to także Hala Stulecia – symbol architektoniczny Wrocławia, wpisany na listę światowego dziedzictwa UNESCO, a także miejsce wydarzeń sportowych i kulturalnych. Narodowe Forum Muzyki, czyli dom jedenastu zespołów instrumentalnych i wokalnych oraz Kino Nowe Horyzonty (największy w Polsce multipleks prezentujący kino artystyczne) uzupełniają bogatą ofertę stolicy Dolnego Śląska.

Zaledwie kilka minut spacerem od barwnego Rynku znajduje się multifunkcyjny kompleks OVO Wrocław. Pomimo bliskości centrum, kusi swoją kameralnością i zacisznym, zielonym dziedzieńcem. To tutaj działa jedna z topowych i najmodniejszych restauracji Wrocławia – OVO Bar & Restaurant.

Specjalnością są tapas, ale w wersji polskiej! W regionalnej karcie znajdziemy połączenie produktów charakterystycznych dla klasycznej kuchni wzbogaconej o dodatki z całego świata. Piotr Apanel, szef kuchni, przygotował dla smakoszy m.in. mrożoną kanapkę z niebieskim serem i topinamburem, dorsza po benedyktyńsku czy nietypowy meatball – z kalmara i wieprzowiny podany z sosem z kraba i migdałów.

Restauracja mieści się w designerskim DoubleTree by Hilton Wroclaw, w którego wnętrzach goście odnajdą wiele ciekawych odniesień do miasta.

Ściany 189 pokojów i apartamentów zdobią zdjęcia sztuki związanej z Wrocławiem. Sale konferencyjne noszą nazwy wrocławskich mostów, a podłogę lobby hotelowego oraz restauracji zdobi kostka brukowa, podobna do tej z miejskich deptaków. Dodatkowo na ekranach, znajdujących się w przestrzeniach hotelu można zobaczyć prace Akademii Sztuk Pięknych we Wrocławiu.

W takich miejscach czas płynie wolniej. |