Apelacja Montsant to obok Priorat dobry przykład hiszpańskiego regionu winiarskiego wychodzącego z cienia i walczącego o międzynarodowe uznanie.

 

Wielu turystów odwiedzających Barcelonę nie zdaje sobie sprawy, że zaledwie 140 kilometrów na południowy wschód od miasta, w górach Montsant, leży mały, ale niezwykły region winiarski. Apelacja Denominación de Origen Montsant istnieje zaledwie od 2001 roku i obejmuje tylko 1 900 hektarów, na których gospodaruje 57 producentów. Większość upraw to odmiany czerwone, tylko około 6 % to wina białe. Cechą charakterystyczną win Montsant jest wspaniała dojrzałość winogron, ze względu na mnogość dni słonecznych i wysokich temperatur, połączona z niezwykłą świeżością i energią, którą dają zimne noce. Różnica temperatur pozwala zachować należytą równowagę. Do tego dodajmy jeszcze stare winnice, liczące między 30 a 100 lat, posadzone na ubogich, mineralnych glebach, i mamy materiał na najlepsze wino. Tutejsi winiarze coraz częściej zdobywają nagrody za swoje wina i coraz trudniej jest znaleźć miejsce pod nową uprawę. Jednym z nich jest Albert Jané, który kieruje się filozofią autentycznej pracy z winoroślą, organicznych upraw i odzwierciedlania w winach siedliska, terroir. Jané twierdzi, że wino nie powstaje w winiarni, ale w winnicy, a jego misją jest tylko zamknięcie tego wszystkiego w butelce. Jest tak pochłonięty swoją pracą, że nawet nie ma strony inter­netowej i dopóki wina sprzedają się na pniu, pewnie takowej nie założy. Acustic Blanco jest białym winem, kompozycją starych krzewów Garnacha Blanca i Macabeu z dodatkiem różowego Garnacha i Pansal. Część wina fermentowana jest w dębowych beczkach, w efekcie otrzymujemy czyste, cieliste wino o zapachu melona, miodu i cytrusów, bardzo skoncentrowane, mineralne i niezwykle odświeżające pomimo swojej mocy i struktury. Warto przelać je przed podaniem do karafki, którą wstawimy na chwilę do pojemnika z lodem, ale nie na długo. Nie polecam chłodzić go poniżej 10 stopni, gdyż nie rozwinie należycie swoich aromatów. Wino dostępne jest także w butelkach Magnum o pojemności 1,5 litra. |

Piotr Kamecki to jedna z najważniejszych postaci branży wina w Polsce, od lat pełni funkcję Prezydenta Stowarzyszenia Sommelierów Polskich. Jest twórcą Wine Taste by Kamecki, miejsca, w którym znaleźć można pełen wybór win i szampanów, z największą w Polsce kolekcją win z Bordeaux. Wine Taste to zarazem sklep, wine bar i showroom szkła Riedel, w którym organizowane są kameralne, indywidualne degustacje, kolacje i spotkania. Unikatową w Polsce formułą spotkań jest glass tasting – warsztaty ze szkłem Riedel.

 

Wine Taste by Kamecki
Cosmopolitan ul. Twarda 4, Warszawa
tel. +48 501 616 490
e-mail: biuro@wtaste.pl